Choć nowoczesna medycyna coraz bardziej otwiera się na nieco mniej konwencjonalne sposoby leczenia, olej z pestek dyni jest w dalszym ciągu produktem niedocenianym i mało znanym w szerszym zastosowaniu. Powszechnie wiadomo jednak, że ten ciemnozielony, gęsty płyn jest wspaniałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy (między innymi witaminy E).
Znakomity farmaceutyk
Dzięki zawartości tych cennych substancji znacząco wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi, leczy alergie, niszczy pasożyty układu pokarmowego oraz jest niezastąpiony w infekcjach układu moczowego i w leczeniu prostaty u mężczyzn. Badania naukowe dowodzą, że olej można z powodzeniem stosować w leczeniu depresji i stanów lękowych.
Piękniejsza skóra i włosy
Co więcej, można go również stosować w kosmetyce jako niezastąpiony środek nawilżający skórę i poprawiający kondycję, zniszczonych trwałą i farbowaniem, włosów. Niestety w dalszym ciągu dość trudno spotkać na półce w drogerii kosmetyk z tym składnikiem w swoim składzie.
Olej z pestek dyni to również wspaniały towarzysz kuchennych eksperymentów
Dzięki lekko orzechowemu zapachowi i smakowi idealnie sprawdza się jako dodatek do ciast i deserów. Można go przechowywać nawet do trzech miesięcy po otwarciu butelki, o ile pomieszczenie jest suche i ciemne oraz panuje w nim pokojowa temperatura. Olej posiada ciemną, dość charakterystyczną zieloną barwę za sprawą zawartego w nim chlorofilu. Przechowywany w lodówce lekko tężeje, ale po wyjęciu dość szybko wraca do swojej naturalnie gęstej konsystencji.
Sprawdź czym jest olej z pestek z dyni – https://pl.wikipedia.org/wiki/Olej_z_pestek_dyni