Sushi to najpopularniejszy przysmak japońskiej kuchni. To właśnie stamtąd rozprzestrzeniło się ono na pozostałe kontynenty, zyskując zagorzałych fanów w większości krajów świata. Rosnący popyt spowodował, że coraz więcej restauracji włącza do swojej oferty tę orientalną potrawę. Wśród wielu rodzajów i odmian sushi z pewnością każdy wybierze swój ulubiony smak. Dziś skupimy się jednak na tych zdecydowanie najpopularniejszych, by ułatwić wybór tym, którzy dopiero rozpoczynają kulinarną przygodę z orientalnymi potrawami.
Gastronomia
Czy sushi jest zdrowe? Sprawdź, dlaczego warto je jeść!
Sushi jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań japońskiej kuchni. Składa się z delikatnych kawałków surowej ryby wraz ze specjalnie ugotowanym ryżem, a wszystko jest łączone przy pomocy sosów sojowych, wasabi i marynowanego imbiru. Sushi nie tylko cieszy podniebienia swoją wyjątkową kombinacją smaków, ale również przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Warto zastanowić się, dlaczego sushi jest tak zdrowe i dlaczego warto je jeść, ponieważ potrawa ta ma wiele przymiotów.
5 Pomysłów na Kolację Bez Chleba: Smaczne i Zdrowe Alternatywy
Jeśli zależy Ci na utracie zbędnych kilogramów, a chcesz uniknąć kalorycznego chleba? Istnieje wiele smacznych i zdrowych alternatyw dla tradycyjnej kolacji. Poniżej przedstawiamy pięć pomysłów na kolację bez chleba, które zaspokoją Twoje podniebienie i dostarczą wartościowych składników odżywczych.
Od serca Tokio do Twojego miasta: Jak znaleźć najlepszą restaurację sushi w okolicy?
Sushi to znana i lubiana potrawa, składająca się z gotowanego ryżu z domieszką octu ryżowego, który połączony jest z różnorakimi dodatkami, na przykład owocami morza, warzywami czy kawałkami ryb. Pomimo iż historia tego dania rozpoczyna się w Japonii, dziś sushi jest cenionym przysmakiem na całym świecie. Dobry smak gwarantuje jednak jedynie prawdziwe, prawidłowo wykonane sushi. Jak wybrać dobrą restaurację oferującą w swoim menu sushi? Oto kilka cennych porad, które pomogą odnaleźć właściwy lokal
Pierwszy raz przy japońskim stole – co warto wiedzieć?
Poszukiwanie nowych smaków i odkrywanie dań światowej kuchni to jedno z ulubionych zajęć mieszkańców Starego Kontynentu. Nic dziwnego, że sushi zadomowiło się już na europejskich stołach i na stałe wpisało w menu wielbicieli azjatyckich przysmaków. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować tego charakterystycznego specjału, zapoznaj się koniecznie z naszymi wskazówkami, które pomogą wybrać sushi na pierwszą degustację.
Gdzie w Krakowie zjeść dania kuchni fusion?
Na świecie istnieją różnego rodzaju kuchnie. Każda narodowość ma inny sposób przygotowywania i obróbki dań. Niektórzy są mocno przywiązani do tradycji, więc ściśle trzymają się z góry określonych zasad, jakie panują w związku z przygotowywaniem poszczególnych potraw. Co kraj, to zasada. Jednak nie każdy stosuje się do tego rodzaju ograniczeń. Gotowanie to sztuka, więc nie trzeba trzymać się ściśle okreslonych reguł.
Czy garmażeryjne jedzenie może być zdrowe?
W dzisiejszych czasach ludzie żyją bardzo szybko, a mimo to wciąż brakuje im na wszystko czasu. W zasadzie biegniemy przez swoje życie łapiąc w przelocie jakieś chwile z bliskimi, ale nie zastanawiamy się nad nimi zbyt poważnie, bo za chwilę coś innego jest ważne- praca, jakiś wyjazd, zlecenie. Dlatego też poświęcamy za mało czasu na zdrowe odżywianie się i przygotowywanie smacznych posiłków. Jeszcze dwadzieścia, trzydzieści lat temu, kiedy było znacznie mniej jedzenia na sklepowych półkach i życie nie pędziło jak szalone, ludzie odżywiali się zdrowiej i celebrowali wspólne chwile przy posiłkach. Dziś łapiemy w biegu kanapkę kupioną w sklepie, wypełnioną wędliną niewiadomego pochodzenia, majonezem, masłem i ulepszaczami smaku.
Wspaniałe dania z ryżu arborio
Na pewno każdy z nas ma w swojej szafce kuchennej ryż arborio. Często jednak sądzimy, że jest to produkt, który pełni rolę dodatków do klasycznych obiadów. A tak wcale nie musi być. W końcu taki ryż może być wbrew pozorom głównym elementem naszych różnorodnych dań.
Zastosowania oleju z orzechów
Oleje roślinne to tłuszcze pozyskiwane z roślin. Mają zastosowanie zarówno w kuchni, kosmetyce jak i w przemyśle. Każdy olej posiada charakterystyczne dla siebie właściwości, dlatego przed zakupem trzeba zorientować się, jakie jest przeznaczenie danego produktu. Nie mniej istotny jest również sposób produkcji. Tłoczenie na zimno pomaga zachować wszystkie cenne witaminy, kwasy tłuszczowe i minerały. Tłoczony w ten sposób jest olej z orzechów włoskich, który powoli zyskuje coraz więcej zwolenników.
Mąka Teff – Dieta Bezglutenowa
Zamiast zwykłej mąki wybierz mąkę teff. Często tak naprawdę nie zdajemy sobie sprawy z tego, że możemy być uczuleni na pewne produkty spożywcze. Zastanówmy się więc, czy nie mamy przypadkiem problemów z nietolerancją glutenu. Możemy to sami sprawdzić. Wystarczy, że na jakiś czas odstawimy wszelkie produkty, które zawierają właśnie gluten. Powinniśmy więc zrezygnować z korzystania ze zwykłej mąki pszennej. Na szczęście spokojnie zastąpi ją mąka teff. Dodatkowo, odstawmy również pieczywo.