Chyba każdy z nas wie, czym jest masło orzechowe. Dostaniemy je już w wielu sklepach ze zdrową żywnością, a także w zwykłych marketach. Warto więc mieć takie masło migdałowe w swoim domu. Możemy je wykorzystać na naprawdę wiele, różnorodnych sposobów.
Masło migdałowe idealne na śniadanie
Takie masło z migdałów może być idealnym dodatkiem do śniadania. Po prostu przypieczmy sobie chleb tostowy, a następnie posmarujmy go tym zdrowym tłuszczem. Możemy na nim umieścić dowolne owoce. Świetnie sprawdzą się również wiórki kokosowe, które możemy wykorzystać jako słodką posypkę. Takie masło dodajmy również do swojej owsianki. Dzięki temu zyska ona słodki smak i będzie mieć lepsze wartości odżywcze.
Z pewnością każdy z nas często przygotowuje również naleśniki lub inne, tego typu placki. Zwykle smakują one bardzo podobnie, a wręcz identycznie. Możemy więc nieco urozmaicić ich smak oraz aromat. Podczas smażenia, jedną część naszego naleśnika posmarujmy takim masłem migdałowym. Gdy zdejmiemy placka z patelni, możemy dodatkowo posypać go pokrojonymi orzechami. Jeśli lubimy słodkie dania, dodajmy odrobinę cukru. W ten sposób stworzymy pyszne danie obiadowe.
Właściwości masła migdałowego
Masło migdałowe ma naprawdę wspaniałe właściwości. Możemy je sobie sami przygotować, jeśli jednak nie mamy na to czasu, po prostu zakupmy ten produkt w specjalnym sklepie. Postarajmy się dodawać masła migdałowego do różnorodnych dań oraz potraw, a zyskają one unikalny smak i aromat.