Oleje roślinne to tłuszcze pozyskiwane z roślin. Mają zastosowanie zarówno w kuchni, kosmetyce jak i w przemyśle. Każdy olej posiada charakterystyczne dla siebie właściwości, dlatego przed zakupem trzeba zorientować się, jakie jest przeznaczenie danego produktu. Nie mniej istotny jest również sposób produkcji. Tłoczenie na zimno pomaga zachować wszystkie cenne witaminy, kwasy tłuszczowe i minerały. Tłoczony w ten sposób jest olej z orzechów włoskich, który powoli zyskuje coraz więcej zwolenników.
Niestety w Polsce jest trudno dostępny i związku z tym też drogi
Olej zawiera wysoką zawartość kwasów omega-3 przez co wpływa korzystnie na pracę mózgu. Jest bardzo bogaty w witaminy A, B i E. Ta ostatnia jest szczególnie polecana dla osób z kłopotami skórnymi. Oleje z orzechów włoskich są stosowane przede wszystkim w celach spożywczych. Najczęściej używane są w daniach kuchni francuskiej, chińskiej i włoskiej. Mają charakterystyczny, przyjemny orzechowy aromat i smak.
Zastosowanie oleju z orzechów włoskich
Szczególnie poleca się spożywać je na surowo, ponieważ w takiej sytuacji nie tracą swoich cennych właściwości. Ponadto, smażenie pozbawia produkt charakterystycznego aromatu. Olej z orzechów włoskich często stosowany jest na skórę, ponieważ ma właściwości odżywcze i zapobiega powstawaniu zmarszczek i utracie jędrności. Działa także leczniczo w przypadku bólu żołądka i zatruć. Dzięki swoim właściwościom olej z orzechów włoskich z pewnością będzie stawał się coraz bardziej popularny.